Många känner sig förvirrade när det kommer till ROT-avdraget, trots att det har funnits i Sverige sedan 2008. När det gäller och vad man kan göra för avdrag är några av de saker som många undrar över, och tyvärr struntar många i det istället för att ta reda på svaret. Därför kommer här en enkel förklaring till vad som är aktuellt för rot-avdraget 2013:

  • ROT-avdrag och arbetskostnad. Avdraget gäller för arbetskostnaden, och det är den viktigaste delen att ha koll på. Det gäller alltså enbart på den del av en tjänst som är själva arbetet, och man kan dra av hälften av priset. Som exempel kan man säga så här: Du köper en värmepump och anlitar en firma som borrar ett hål och kopplar in pumpen. Firman tar 20 000 kronor för arbetet och 2000 för resekostnaden, pumpen som köptes kostade 40 000 kr. Totalt blir kostnaden 62 000 kronor, men om du använder ROT-avdraget kan du halvera firmans arbetskostnad, och den totala kostnaden blir istället 52 000 kronor.
  • Följer kalenderår. Du kan bara utnyttja rotavdraget en gång per år, och om du utnyttjade det 2011 och 2012 spelar ingen roll, 2013 har allting nollställts och du kan köpa ROT-tjänster igen.
  • Tak på 50 000 kronor. Du kan köpa en tjänst för 100 000 kronor och få tillbaka 50 000 kronor med ROT-avdraget, men du kan inte få ut mer, även om det du köpt kostat mer. Taket är dock per person så om ni är två vuxna i hushållet kan ni välja att dra av ROT-avdraget för 5000 kr var. Viktigt är dock att båda har tjänat tillräckligt med skatt under året.
  • F-skattesedel. Personen du anställer för arbetet måste ha en F-skattesedel för att ROT-avdraget ska godkännas. En av anledningarna till att ROT-avdraget togs fram var för att mina svartjobbet, därav är detta väldigt viktigt.
  • Vem får? Den som får göra ROT-avdraget måste äga sin bostad, betala skatt och ha tillräcklig inkomst, måste ha fyllt 18 år senast under det året som avdraget gäller.

 

Där har du de viktigaste punkterna vad gäller ROT-avdraget, men självklart finns det mycket mer att lära sig. Viktigt att tänka på är också att man i början av förhandlingarna med de företag som ska anställas ser till att de tydligt tar med ROT-avdraget i offerten, så att inga konstiga frågetecken dyker upp senare.