Antalet människor som vill bygga eget hus har ökat från år 2011 och framåt. Detta kan grunda sig i lägre räntor och förbättrad ekonomi i många hushåll. Byggsektorns utveckling har bidragit positivt till Sveriges tillväxt under de senaste åren. I och med att bostadspriserna också ökar kan det leda till att ännu fler hellre köper loss en bit mark och bygger sitt hus.
Det är inte bara byggandet av villor som ökar utan även byggandet av flerbostadshus och kontorsbyggnader. I ett inslag från Sveriges Radio diskuteras hur svenska städer blir allt fulare genom att gamla byggnader ersätts av nya kontorshus och bostäder som har en viss typ av arkitektur som inte tilltalar alla. Ibland tycker inte ens arkitekterna själva att det de ritat är snyggt, men de måste hålla sig till efter vad beställande kund efterfrågat. I Stockholm finns det många nybyggnationer med futuristisk känsla som fått mycket kritik kring att de inte passar in i statsmiljön.
Att tänka på vid husbygge
Det finns många aspekter at tänka på när man vill bygga eget. Först och främst gäller det att ha koll på sina ekonomiska förutsättningar, välj en tomt som passar plånboken. Sedan kommer det till själva husbygget, överväg med ekonomin och tidplan som avgörande faktorer för om du ska beställa ett hus efter färdigritad modell eller rita det själv och sedan kontakta en hustillverkare. Det är viktigt att ta reda på bygglov, avtalsformer och vilka försäkringar som erbjuds och behövs. Man bör också anpassa huset efter tomtinformation och vilket väderstreck som önskas. Vill man ha altanen i söderläge så är det viktigt att vara tydlig med det på sin ritning. Enligt en artikel i Dagens Nyheter kan man göra en så kallad solstudieritning, där man kan se hur solen står under olika perioder av året. Kontakta även kommunen för att få reda på hur stadsplanen för området ser ut framtidsmässigt, för att anpassa byggandet efter eventuella kommande nybyggnationer i närheten. För ens egen skull, så man slipper oroa sig, är det bra att läsa igenom detaljplanen för bygget noga, ta reda på referenser om både hustillverkaren och de som entreprenörer som anlitas för att bygga huset. Till sist, jämför olika lånevillkor från olika banker för att säkra att man kommer undan så billigt som möjligt med sitt lån. I övrigt finns det många fler faktorer att ha i åtanke när man bygger ett hus från grunden, men dessa är några av de viktigaste.
Om man vill bygga garage
Gällande byggnation av garage gäller samma principer som för husbygge, smart kan vara att anlita samma hustillverkare och entreprenörer som till huset för helhetens skull. I tidningen Viivilla står det att förutom att garaget ska stämma designmässigt med huset, att det är viktigt att garageporten matchar med behov och önskemål. Hos Portfirman finns garagedörrar av kvalitet som kan monteras och anpassas enligt önskemål. Om man inte haft garage förut kan det vara smart att överväga att bygga ett. Om man har bil, om det finns plats på tomten och om ekonomin räcker till kan det vara en god investering. Många är vana vid att ha garage tillgängligt att hyra om man bott i lägenhet, vissa villaområden eller radhus, men bygger man eget hus finns sällan den möjligheten.