Förr i tiden tillagades all mat över öppen eld, och röken leddes ut genom ett hål i taket, om den inte helt enkelt fick virvla runt i bostaden. Idag lagar vi inte längre mat över öppen eld, åtminstone inte inomhus, men olägenheter kan ändå uppstå. Framför allt gäller det stekos, som kan spridas i bostaden likt forna tiders rök, om man inte har en köksfläkt. En fläkt kräver dock en del underhåll, och kan behöva bytas ut efter flera års lång och trogen tjänst.
De flesta köksfläktar har ett kolfilter som samlar upp fettet från stekoset. Detta filter måste bytas med jämna mellanrum. Det brukar anges i manualen till fläkten, men om man äter stekt eller friterad mat – som man lagar själv – varje dag bör man byta det oftare. Filter som inte byts kan ge upphov till eldsvådor.
Inte helt lätt att byta fläkt
När fläkten sedan har tjänat ut gör man bäst i att byta den, för att kunna bli av med stekoset. Den som bor i bostadsrätt behöver då ta reda på om fläkten är ansluten till en central ventilationsfläkt, eller om den drivs av en egen motor. Förhoppningsvis märker man det när man använder fläkten, men om man flyttar in i en ny bostadsrätt, med en icke-fungerande fläkt, bör man konsultera styrelsen först.
Slutligen återstår själva valet av fläkt. Surfar man in på exempelvis www.ventilationstema.se så inser man att det finns ett stort antal fläktar att välja på, med eller utan egen motor, gjorda för köksö eller för vanliga kök, och många andra faktorer att ta hänsyn till. Det är inte lätt att välja köksfläkt.