Även om det har varit en rekordvarm senvår började året med rekordhöga elkostnader. Vill du betala mindre för hushållselen? Här är några alternativ som kan ersätta, eller komplettera den dyra elen.
Det finns många typer av renoveringar som, i längden, betalar för sig själva. De flesta vill nog se förbättringar av bostaden som en lönsam investering. Och ett de bästa exemplen på detta är de som rör energiförbrukning. I vårt kalla land drar elkostnaderna lätt iväg – särskilt för husägare under vinterhalvåret. Och för att slippa öppna fönsterkuverten med hjärtat i halsgropen kan du se över vilka alternativa värmesystem som finns på marknaden, samt vilken lösning som bäst skulle passa ert hushåll.
Bråttom för den som vill ha en luftvärmepump
Luftvärmepump. Just nu är det varmt och skönt ute, vilket kan göra det svårt att känna sig motiverad att ta tag i det här med uppvärmningen av huset. Men fördelen med en luftvärmepump är att den under sommaren kan användas för att kyla ned bostaden. Installationskostnaden är inte särskilt hög, men pumpen bör framförallt ses som ett komplement till den vanliga elen. Om du är intresserad av att köpa en luftvärmepump kan du, till exempel, hitta en här: https://e-klok.se/luft-luftvarmepump. Men i så fall det kan vara en bra idé att slå till fort, eftersom man förutspår att det komma råda en brist på luftvärmepumpar under kommande år.
Solceller. Att sätta solceller på taket är både bra för plånboken och miljön. Många av det svenska folkets förebilder har anammat denna gröna trend – en av de senaste var kungen, som installerade solceller på taket till slottet. Något som är bra att tänka på är dock att taket är platt eller sluttar i söderläge.
Bergvärme. Ett värmesystem som hämtar värmen ur berggrunden och använder den för att värma upp bostaden. Sänker uppvärmningskostnaderna rejält, men är dyr att installera. Det krävs att man borrar djupt ned i tomten, något man måste ansöka om tillstånd för.
Innan man bestämmer sig för vilket värme- eller elsystem som passar en bäst kan det kännas tryggt att prata med en rådgivare. Särskilt då det kan handla om en stor investering.